Το διαδίκτυο στην εφηβεία, μια πηγή γνώσης αλλά κι ένας εν δυνάμει εχθρός
Η αλήθεια είναι πώς ο ερχομός του διαδικτύου στην ζωή μας έφερε τα πάνω-κάτω στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και διευκόλυνε πολύ την πρόσβαση των χρηστών σε εκατομμύρια πληροφορίες, δίνοντας μας την δυνατότητα να έχουμε επιπλέον και δωρεάν επιμόρφωση, φέρνοντας κοντά μας εικόνες αλλά και νέες γνώσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη. Γίνεται όμως η χρήση του διαδικτύου πάντα με σύνεση; Ιδού η απορία. σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, αναφέρεται ότι περίπου το 60% των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθημερινά, δυστυχώς δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβει και φυσικά αγνοούν και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν και θα αναγνωρίσουν κάποιο επικίνδυνο περιεχόμενο σε μία σελίδα την οποία κατά λάθος ή ακόμα κι εσκεμμένα θα επισκεφθούν επειδή κάποιος τους μίλησε για αυτήν.
Συνήθως οι έφηβοι ψάχνουν να βρουν παρηγοριά μέσα στο διαδίκτυο, συνομιλώντας με αγνώστους οι οποίοι τις περισσότερες φορές κρύβονται πίσω από φωτογραφίες που κάθε άλλο παρά αληθινές είναι και περιμένουν υπομονετικά να βρουν το επόμενο θύμα τους που φυσικά δεν είναι άλλο από έναν έφηβο ή μια έφηβη που σύμφωνα με τους ίδιους, οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν τους κατανοούν, με αποτέλεσμα μία παρηγορητική κουβέντα από έναν επιτήδειο άγνωστο, να τους κάνει να αισθανθούν οικεία και όμορφα. Καταλήγοντας έτσι να εμπιστεύονται και να μοιράζονται με τον ή τους αγνώστους πολύ προσωπικά τους δεδομένα, τα οποία συνήθως οδηγούν τους εφήβους να υποκύπτουν σε εκβιασμούς ή ακόμη και σε ανήθικες προτάσεις.
Έτσι λοιπόν προτείνουμε στους γονείς να είναι όσο γίνεται πιο προσεκτικοί με την χρήση του διαδικτύου που κάνουν οι έφηβοι και φυσικά να θέσουν από την πρώτη στιγμή κανόνες σε αυτήν, έτσι ώστε να περιορίσουν όσο γίνεται την κακόβουλη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους.
Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τις κακόβουλες ιστοσελίδες και το περιεχόμενο αυτών;
- Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πώς θα πρέπει να ενημερωθείτε πρωτίστως, πλήρως για όλους τους κινδύνους με τους οποίους μπορεί το παιδί σας να έρθει σε «επαφή» κατά την διάρκεια του….σερφαρίσματος στο διαδίκτυο και έπειτα να πληροφορηθείτε για όλους τους τρόπους προστασίας που υπάρχουν έτσι ώστε να εξασφαλίσετε σε έναν βαθμό την προστασία του παιδιού σας από τις ιστοσελίδες κακόβουλου περιεχομένου.
- Επιπροσθέτως θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι ο υπολογιστής θα βρίσκεται σε χώρο στον οποίον θα μπορείτε διακριτικά πάντα, να ελέγχετε τα πράγματα λίγο περισσότερο και φυσικά το παιδί δεν θα αισθάνεται «ελεύθερο» να εξερευνήσει υπέρ του δέοντος το διαδίκτυο.
Αυτές κι άλλες πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στο βιβλίο μου καθώς και στην ιστοσελίδα www.saferinternet.gr